atgal
2011. Aukso metai
-
2011-04-12

„Privačių investuotojų elgsena dėl tauriųjų metalų yra labai skirtinga. Vieni klientai, kurie yra atsargesni, konservatyvesni, dar 2009 metais įsigijo aukso – kai kurie aukso luitais – ir platinos, ir iš tiesų galėjo džiaugtis solidžiu šių investicijų vertės prieaugiu“, – sako Marius Čiuželis, „MC Wealth Management“ vykdomasis partneris.

Motyvų pirkti, pasak Mariaus Čiuželio, buvo gana nemažai: saugaus investicijų užutėkio ieškojimas, siekis apsisaugoti nuo galimos infliacijos. Be to, silpnėjantis JAV doleris bei sparčiai didėjantis finansinių priemonių, kurių turtas paremtas fizinėmis tauriųjų metalų atsargomis, skaičius šių žaliavų kainas kelia iki rekordinių aukštumų.

Tačiau aktyvesni ir agresyvesni klientai, siekiantys pasinaudoti trumpalaikėmis tendencijomis kapitalo rinkose, nevengia ir spekuliacijų – jie investuoja į finansines priemones, kurių vertė didėja tauriųjų metalų kainoms krintant. Galbūt viena patraukliausių tokių priemonių yra biržoje prekiaujami fondai (angl. – Exchange tradeable fund, ETF), kurio vertė didėja krintant sidabro kainai. Praėjusiais metais sidabro kainos pokytis aukso kainos šuolius viršijo daugiau negu 3 kartus: 2010 metais sidabro kaina padidėjo 79%, o aukso – „tik“ 24%.

Panašios tendencijos būdingos ir ilgesniais laikotarpiais. Pavyzdžiui, per paskutiniuosius 20 metų sidabro kaina padidėjo daugiau negu 600%, nors auksas per tą patį laikotarpį pabrango apie 250%.

Taigi, sidabro kainai būdingas kur kas didesnis kintamumas nei aukso kainai, o tai suteikia papildomų galimybių rizikos mėgėjams.

Vis dėlto nereikėtų pamiršti, kad paskutiniu metu tiek taurieji, tiek pramoniniai metalai, tiek ir maistinės žaliavos sulaukia kur kas daugiau spekuliacinių atakų nei per ankstesnius laikotarpius. Todėl ne visuomet kaina atspindi konkrečios žaliavos fundamentalius paklausos ir pasiūlos pokyčius. Štai Londone vienas neįvardijamas pirkėjas kontroliuoja 3 mlrd. USD vertės vario atsargas, o tai sudaro apie 50% visose pasaulio biržose registruotų atsargų.

Taigi, investuotojai dabar turėtų dukart pasverti, prieš priimdami sprendimą dabar investuoti žaliavų rinkose, tikėdamiesi tolesnio kainos didėjimo. Nes net menkiausios neigiamos naujienos iš Kinijos ar net mažiausios abejonės dėl pasaulio ekonomikos plėtros labai greitai šiuos investuotojus gali pasiųsti į finansinį nokdauną.

Daugiau komentarų VERSUS ir eVersus.lt publikuotame straipsnyje.

Plačiau: eVersus