atgal
2014 m. gruodžio mėn. Europos Sąjungos šalių vyriausybių vertybinių popierių krypties rezultatai
2015-01-12

Pristatome gruodžio mėnesio konsultavimo dėl investicijų į ES šalių VVP rezultatų santrauką.

Nors metų pabaiga portfeliui buvo sudėtinga, tai nesutrukdė fiksuoti solidų 2014 metų rezultatą – 13,3 proc. grąžą. Didžiausią neigiamą įtaką gruodžio mėnesio rezultatui turėjo įvykiai, susiję su situacija Kroatijoje. Šalyje buvo patvirtintas kitų metų biudžetas, pagal kurį šalies biudžeto deficitas 2015 metais turėtų siekti 3,8% BVP, o ES reikalaujamą 3% biudžeto deficitą šalis planuoja pasiekti tik 2016 metais. Taip pat įtakos turėjo ir politiniai įvykiai, t.y., prezidento rinkimai.

Sausio mėnesį Kroatijos VP kainos turėtų atsistatyti ir „pasukti“ teigiama linkme: prezidento rinkimų rezultatai įneš optimistinių nuotaikų, o naujausi ekonominiai duomenys parodė, kad paskutinįjį 2014 metų ketvirtį Kroatijos biudžeto deficitas buvo 18%  mažesnis, nei anksčiau planuota.

Atsižvelgdami į gautus vertingus komentarus, nuo gruodžio pakeitėme „iShares Global Government Bond UCITS ETF“ palyginamąjį indeksą į „BofA ML European Union Government Bond Index“, kuris geriau atspindi mūsų investicijų geografinę ir politinę imtį, todėl rezultatų palyginimas tapo tikslesnis.

Plačiau – prisegtame pdf dokumente.